Skip to main content

هنر و خلاقیت

بخش «ھنر و خلاقیت» با مسئولیت حنا میرجانیان از تاریخ شروع کار مجموعه « خانه ای برای آینده » آغاز به کار کرد. در ابتدا با کلاس ھای محدود و تا امروز سعی بر توسعه و پیشرفت آموزش ھای متنوع ، جز الویت ھای این بخش است. مبنای آموزش ھای ھنری بر علاقه و استعداد کودکان و نوجوانان خانه قرار داده شده است .

موسیقی:

۱. بازی، حرکت، موسیقی برای گروه سنی زیر دبستان

۲. موسیقی همراه سازهای ارف و کوبه‌ای برای گروه سنی ۱۰ تا ۱۳ سال

۳. فلوت و سازهای ارف برای گروه سنی نوجوانان

هدف اصلی برگزاری کلاس‌های موسیقی در خانه تجربه کار مشارکتی، نظم، اعتمادبه‌نفس و بالا بردن توانایی شنیداری و ریتمیک کودکان است. در این کلاس‌ها ما با بازی‌های مختلف با محور موسیقی به مشاهده توانایی تک‌تک کودکان در گروه می‌پردازیم و سعی می‌کنیم توانایی ویژه هر کودک در کار را مشاهده و تقویت کنیم.

  • کلاس گروه پیش‌دبستان روال همیشگی بازی موسیقی را با اهداف بالا دنبال می‌کند.
  • با گروه جدید (گروه سنی ۱۰ تا ۱۳ سال) از تابستان آغاز به کار کردیم که از اول مهر با حضور دو مربی کلاس برگزار می‌شود که نتایح کلاس بهتر شده است. در این کلاس ما چند قطعه انتخاب کردیم و در هر کدام یک گروه از بچه‌ها نوازنده و گروه دیگر خواننده و اجراکننده بدن‌کوبه‌ها (استفاده از بدن به‌عنوان ساز و اجرای ریتم‌های مختلف) هستند. بچه‌ها بدون این‌که با نت‌ها آشنا باشند توانایی همراهی با آهنگ را دارند و گروهی به خواندن ملودی و بدن‌کوبه می‌پردازند.
  • کلاس نوجوانان هم که قبلاً فقط آموزش فلوت بود با کمی تغییر ترکیب اعضا به یک ارکستر کوچک تبدیل شده و در این کلاس ما ترکیبی از نوارنده‌های فلوت و سازهای ارف داریم. نوازندگان فلوت که تجربه بیش از دو سال کلاس موسیقی دارند در کنار دوستان تازه‌کار خود ترکیب خوبی تشکیل داده‌اند و باعث پیشرفت یکدیگر شده‌اند.

برنامه آتی ما تشکیل یک ارکستر و تشویق گروه بیشتری از بچه‌ها برای همکاری در آن است.

ھنر ھای تجسمی :

مبانی نقاشی : آموزش مبانی اصولی و اولیه ھنر، طبق اصول ھنرستانی و دانشگاھی به کودکان و نوجوانان در دو کلاس جداگانه با شیوه ای خلاقانه ومتفاوت

ویترای : آموزش نقاشی بر روی شیشه با ھدف پرورش قدرت خلاقیت، پروراندن حس مسئولیت و اعتماد به نفس، یادگیری راه ھای درست درآمدزایی و فروش و کسب درآمد برای نوجوانان «طرح افلاتون»

نقاشی روی سفال : آموزش نقاشی بر روی سفال با ھدف پرورش قدرت خلاقیت، پروراندن حس مسئولیت و اعتماد به نفس، یادگیری راه ھای درست درآمدزایی و فروش و کسب درآمد برای نوجوانان «طرح افلاتون»

خلاقیت تصویری و نوشتاری : آموزش درست دیدن و نوشتن، آشنایی با ھنرمندان نقاش و عکاس ایران و جھان و آثارشان، آشنایی با شعرا و نویسندگان ایران و جھان و آثارشان، تمرین نوشتن درست و خلاق

در آینده نزدیک کلاس ھای تائر و نمایش، سفال گری و طراحی بر روی پارچھ آموزش داده خواھد شد .

تئاتر:

شرکت‌کنندگان در این کلاس ۸ هنرجوی ۱۰ تا ۱۴ ساله هستند. کلاس‌های تئاتر با تمرين‌هاى تمركزی آغاز شد. در مرحله اول شرکت‌کنندگان در این کلاس از طریق بازی‌های مختلف و جذاب آموزش دیدند چطور روى صحنه مقابل تماشاچیان به تنهایی بايستند و با اعتمادبه‌نفس و تمرکز در مورد موضوعی صحبت کنند يا عملى را انجام دهند.

در مرحله بعد آموزش تئاتر از طریق بازسازى موقعيت‌ها ادامه پیدا کرد. از بچه‌ها خواسته شد موقعيت‌هایی را بازى كنند كه در زندگى عادى ممكن است با آن مواجه شوند (مثلا كسى حقشان را ضایع کرده باشد). به‌مرور موقعيت‌های پيچيده‌تر تشریح شد و بحث و گفتگو و قضاوت در مورد این موقعیت‌ها ادامه پیدا کرد. در مرحله بعد همان موقعیت‌ها از منظر دیگر بازسازی شد و نتیجه آن برای شرکت‌کنندگان آن بود که هيچ‌وقت نمی‌توانيم به درستی و به نحو کامل قضاوت كنيم، چون همه جوانب ماجرا را نمی‌دانیم؛ پس بهتر آن است که دست از قضاوت بکشیم. تمرين‌هاى تخيل و خلاقیت از دیگر مباحثی است که در کلاس تئاتر آموزش داده می‌شود و در دوره جدید بر روی مبحث نسبى بودن شرايط تکیه خواهد شد.

خلاقیت بعضی از شرکت‌کنندگان شگفت‌انگیز است. روند پیشرفت برخی دیگر چشمگیر است. هنرجویان اعتمادبه‌نفس بالایی به دست آوردند و نکات اخلاقی اموزش‌داده‌شده نظیر عدم تبعیض را به‌وضوح در روابطشان رعایت می‌کنند.

کلاس خلاقیت تصویری و نوشتاری:

برای پیشبرد بهتر کلاس، آن را به دوره‌های ۱۰جلسه‌ای تقسیم کرده‌ایم که طول هر دوره دو ماه‌‌‌ ‌و‌ نیم است. در نتیجه در شش ماه اول سال دو دوره کلاس خلاقیت تصویری و نوشتاری برگزار شد. هدف این کلاس بیدار‌ کردن خلاقیت بچه‌ها است. بنابراین بهتر‌ دیدن، بهتر گوش دادن، بهتر بیان کردن به شیوه‌های خلاق آموزش داده‌‌ می شود. در حال حاضر کلاس خلاقیت تصویری و نوشتاری دوره سوم خود را می‌گذراند. در جهت رشد خلاقیت بچه‌ها تلاش شد فضایی ایجاد شود تا آن‌ها بتوانند هر چه بیشتر حس کنجکاوی و پرسشگر‌ بودنشان را گسترش دهند. در راستای اجرای این مهم، با در نظر گرفتن بازی‌های مختلف گروهی تلاش شد تا اعتمادبه‌نفس بچه‌ها و حس مهر، محبت و همدلی‌شان نسبت به یکدیگر بالا رود تا با آسودگی بتوانند در فعالیت‌های کلاسی شرکت و خود را بیان کنند.

دوره اول از تاریخ فروردین ماه تا مهر ماه سال ۹۷؛ این دوره با چهارده نفر از کودکان مقطع دبستان از تاریخ ۴ اردیبهشت آغاز شد. شیوه آموزش نقاشی که در این ده جلسه در نظر گرفته شد آبرنگ با روش مرطوب در مرطوب بود. با این روش بچه‌ها رنگ دلخواه خود را بر روی صفحه کاغذی نم‌دار قرار می‌دادند و رقص رنگ‌ها را آزادانه بر روی کاغذ تجربه می‌کردند. هر جلسه یک عنوان و یا سرفصل داشت. در راستای آموزش هر چه بهتر آن‌ها، راه‌های متفاوتی از قبل برنامه‌ریزی می‌شد. بعضی جلسات موضوعات همگی ذهنی و گه‌گاه عینی بودند. آموزش استفاده از دایرةالمعارف کودکان، بازی‌های کلاسی گوناگون، کتاب‌خوانی، تمرین و رشد دایره کلمات مترادف و متضاد، آشنایی و ایجاد دلبستگی به شعر در این ده جلسه در کنار آموزش نقاشی آبرنگ با بهره‌جویی از عناوین کلاسی آموزش داده می شد.

دوره دوم از تاریخ اوایل مرداد تا اواسط مهرماه؛ این دوره با چهارده نفر از کودکان مقطع دبستان از تاریخ ۹ مرداد آغاز شد. در این دوره علاوه بر نقاشی با آبرنگ، کلاژ نیز وارد کار شد. دوره دوم با موضوعاتی متفاوت و تعمق‌پذیرتر برای اکتشاف حس خلاقیت درونی و یافتن مهارت بیشتر در به‌کارگیری آبرنگ ادامه یافت. دیگر آموزش‌ها مطابق دوره قبل برنامه‌ریزی شد. یکی از فعالیت‌های این دوره نقاشی کلاژ گروهی با نام اقیانوس بود. بچه‌ها هر کدام حیوانات و گیاهان دریایی را نقاشی کردند و بر روی مقوایی در ابعاد ۵۰ در ۷۰ سانتیمتر که از قبل به رنگ آبی درآورده بودند چسباندند.

در جلسه دهم هر دوره، بچه‌ها خود با همراهی مربی نقاشی‌هایشان را ارزیابی کردند و درباره‌شان حرف زدند. گفتند کدام نقاشی خود و یا دیگری را بیشتر دوست دارند و علت آن چه بوده است. حتی برای نقاشی‌هایشان اسم انتخاب کردند، مثل جنگل آبنباتی و یا گلدان آفرینش. در پایان، هر کدام از هنر‌آموزان کوچک از بین نقاشی‌های خود، آن‌ها را که بیشتر مورد توجه و علاقه‌شان بود، انتخاب کردند.

یک نمایشگاه گروهی از بین نقاشی‌های بچه‌ها در فضای خانه برای بازدید و فروش برگزار‌ و در نتیجه ۳۲ نقاشی به طور کامل فروخته‌ شد. بچه‌های کلاس با مشورت یکدیگر قسمتی از درآمد فروش نقاشی‌هایشان را برای هزینه‌های کلاس نقاشی دوره بعدی در صندوق قرار دادند و با مابقی برای خودشان از باغ کتاب، با همکاری گروه مددکاری، هر آنچه مایل بودند نوشت‌افزار خریدند.

در پایان دوره دوم با در نظر گرفتن اهداف آموزش کلاس، بچه‌ها با همراه‌ داشتن وسایل نقاشی خود یک روزشان را در طبیعت سپری کردند تا با بودن در طبیعت خارج از شهر، تجارب دیداری و شنیداری خود را بسط دهند و در کنار هم فعالیت‌های گروهی و مسئولیت‌هایش‌ را تجربه کنند. در آخر سفر هر کدام از بچه‌ها یک نقاشی از فضایی که در آن حضور داشتند کشیدند.