Skip to main content

ممنوعيت و محو بدترين اشکال کار کودک

کنفرانس عمومي سازمان بين المللي کار ، به دعوت هيأت مديره دفتر بين المللي کار ، هشتاد و هفتمين نشست خود را در تاريخ اول ژوئن ۱۹۹۹ در ژنو برگزار کرد .
با توجه به لزوم تصويب اسناد جديد به منظور ممنوعيت و محو بدترين اشکال کار کودک ، به عنوان اولويت عمده براي اقدام ملي و بين المللي ، مشتمل بر همکاري و مساعدت بين المللي براي تکميل مقاوله نامه و توصيه نامه حداقل سن اشتغال مصوب ۱۹۷۳ ميلادي به منظور ورود به کار که همچنان جزو اسناد بنيادي در زمينه کار کودک مي باشند و با توجه به اين که حذف مؤثر بدترين اشکال کار کودک مستلزم اقدام فور ي و جامع مي باشد ، با در نظر داشتن اهميت آموزش و پرورش پايه اي رايگان و نياز به دور ساختن کودکان مورد نظر از تمامي اين نوع کارها و تأمين بازپروري و يکپارچگي اجتماعي ضمن توجه به نيازهاي خانوده هاي آنان و با يادآوري قطعنامه مربوط به محو کار کودک مصوب هشتاد و سومين اجلاس کنفرانس بين المللي کار در سال ۱۹۹۶ و با پذيرش اين که کار کودک تا حد زيادي معلول فقر است و اين که راه حل دراز مدت در توسعه پايدار اقتصادي منجر به پيشرفت اجتماعي، به ويژه کاهش فقر و آموزش و پرورش عمومي مي شود و با يادآوري مقاوله نامه حقوق کودک مصوب ۲۰ نوامبر ۱۹۸۹ مجمع عمومي ملل متحد ، با اعلاميه اصول و حقوق بنيادي در کار و اسناد متعاقب آن ، مصوب هشتاد و ششمين اجلاس کنفرانس بين المللي کار در ۱۹۹۸ ، و با يادآوري اين که برخي از بدترين اشکال کار کودک موضوع ساير اسناد بين المللي هستند ، بويژه مقاوله نامه کار اجباري ، مصوب سال ۱۹۳۰ و مقاوله نامه متمم ملل متحد در زمينه لغو بردگي ، تجارت برده و عرف و شيوه هاي مشابه بردگي مصوب سال ۱۹۵۶ ، و با تصميم به تصويب برخي پيشنهادها در رابطه با کار کودک ، که چهارمين بند از دستور کار اجلاس است و با عزم اين که اين پيشنهادها به شکل يک مقاوله نامه بين المللي درآيد ، مقاوله نامه زير را به نام مقاوله نامه « بدترين اشکال کار کودک » سال ۱۹۹۹ ، در روز هفدهم ژوئن سال يک هزار و نهصدو نود و نه ( برابر با ۲۹ خرداد ماه ۱۳۷۸ ) به تصويب مي رساند :

ماده ۱

هر يک از کشورهاي عضو که به اين مقاوله نامه ملحق مي شوند بايد تدابير فوري و مؤثري را براي تأمين ممنوعيت و محو بدترين اشکال کار کودک به عنوان يک فوريت اتخاذ نمايند .

ماده ۲

در اين مقاوله نامه ، اصطلاح « کودک » در مورد کليه اشخاص زير ۱۸ سال به کار برده مي شود .

ماده ۳

در اين مقاوله نامه عبارت « بدترين اشکال کار کودک » شامل موارد زير است :
الف ) کليه اشکال بردگي يا شيوه اي مشابه بردگي ، از قبيل فروش و قاچاق کودکان ، بندگي به علت دين و رعيتي و کار با زور يا به اجبار ، از جمله استخدام به زور و اجباري کودکان براي استفاده از آنان در درگيري مسلحانه .
ب ) استفاده ، مهيا کردن يا عرضه يک کودک براي روسپي گري ، براي تهيه تصاوير مستهجن از کودکان يا براي نمايش هاي قبيح .


پ ) استفاده ، مهيا نمودن يا عرضه يک کودک براي فعاليت هاي غير قانوني ، بويژه براي توليد و قاچاق مواد مخدر که در معاهدات بين المللي مربوط تعريف شده اند .
ت ) کاري که ، به دليل ماهيت يا شرايط آن ، احتمال دارد براي سلامتي ، ايمني يا اخلاقيات کودکان ضرر داشته باشد .

ماده ۴

۱ ـ انواع کارهايي که در ماده ۳ بند ( د ) مورد اشاره قرار گرفته اند بايد در قوانين يا مقررات ملي يا توسط مقام صلاحيت دار ، پس از مشاوره با سازمانهاي کارفرمايي و کارگري مربوط و با در نظر گرفتن معيارهاي بين المللي مربوطه بويژه بندهاي ۳ و ۴ توصيه نامه بدترين اشکال کار کودک ، مصوب سال ۱۹۹۹ تعيين شوند .
۲ ـ مقام صلاحيت دار ، پس از مشاوره با سازمان هاي کارفرمايي و کارگري مربوط ، بايد انواع کارهاي موجود را که به اين ترتيب تعريف شده اند ، مشخص نمايد .
۳ ـ فهرست انواع کارهايي که بر اساس بند ۱ اين ماده تعيين شده اند بايد به طور ادواري مورد بررسي قرار گرفته و در صورت لزوم ، با مشاوره با سازمانهاي کارفرمايي و کارگري مربوط ، بازنگري گردد .

ماده ۵

هر يک از کشورهاي عضو بايد ، پس از مشاوره با سازمانهاي کارفرمايي و کارگري ، سازوکارهاي مناسبي را براي نظارت بر اجراي مقرراتي که به اين مقاوله نامه ترتيب اثر مي دهند ، فراهم يا تعيين نمايند .

ماده ۶

۱ ـ هر يک از کشورهاي عضو بايد برنامه هاي اجرايي را براي اقدام به حذف بدترين اشکال کار کودک به عنوان يک اولويت طراحي و اجرا نمايند .
۲ ـ برنامه هاي اجرايي بايد با مشاوره با نهادهاي دولتي و سازمانهاي کارفرمايي و کارگري مربوط و در صورت لزوم با توجه به نظرات ساير گروههاي ذيربط تدوين و اجرا شوند .

ماده ۷

۱ ـ هر يک از کشورهاي عضو بايد براي تضمين اجرا و اعمال مؤثر مقرراتي که به اين مقاوله نامه ترتيب اثر مي دهند از جمله پيش بيني و کاربردمجازات هاي کيفري يا در صورت اقتضاء ، مجازات هاي ديگر ، کليه تدابير لازم را اتخاذ نمايند .
۲ ـ هر يک از کشورهاي عضو ، با در نظر گرفتن اهميتي که آموزش و پرورش در حذف کار کودک دارد ، بايد تدابير مؤثر و زمان بندي شده اي را اتخاذ نمايند . به منظور :
الف ) جلوگيري از بهره گيري از کودکان در بدترين اشکال کار کودک .
ب ) فراهم آوردن کمک مستقيم لازم و مناسب براي دور ساختن کودکان
از بدترين اشکال کار و براي بازپروري و يکپارچگي اجتماعي آنان .
پ ) تأمين دسترسي به آموزش و پرورش پايه اي رايگان و در صورت
امکان و اقتضاء ، آموزش حرفه اي ، براي کليه کودکان که از بدترين
اشکال کار کودک دوري مي جويند .
ت ) شناسايي و رسيدگي به کودکاني که در معرض خطر خاص قرار دارند.
ث ) توجه داشتن به وضعيت خاص دختران .
۳ ـ هر يک از کشورهاي عضو بايد مقام صلاحيت دار مسئول اجراي مقررات اين مقاوله نامه را تعيين نمايند .

ماده ۸

کشورهاي عضو در اجراي مقررات اين مقاوله نامه بايد از طريق افزايش همکاري و يا کمک بين المللي مشتمل بر حمايت از توسعه اجتماعي و اقتصادي برنامه هاي ريشه کن کردن فقر و آموزش و پرورش همگاني براي کمک به يکديگر گام هاي مؤثري بردارند.